van Vleteren naar Roesbrugge

Wandelen langs de IJzer

Dag 3:   zondag 28 april, van Vleteren naar Roesbrugge


Straffe koude zuidenwind Temperatuur +/- 10 graden

Er lopen 3 Belgen mee: Carlo, Johan en Filip, de laatste heeft milieu in de Westhoek op de agenda gezet, sinds 1970 betrokken  bij de IJzer.


We lopen langs het winterbed van de Vleterbeek ( wordt verder Poperingse vaart) , een chicorei veld (niet geoogst vanwege het vele water) langs oude karpervijvers  een Folly en restanten van een abdijhoeves. In Elzendamme lopen over de Veurnse straatweg (aangelegd in de Oostenrijkse periode) naar “Stenen brug” over de dode IJzer ( aangelegd door de Nederlanders).  
Vroeger stond daar ook een kapel ter ere van Sinte Brigida, beschermheilige van het vee.

De naam Elzendamme is ontstaan doordat de IJzer daar 3 takken had waardoor er minder diepgang was; door het leggen van een dam was de IJzer weer goed bevaarbaar. 

 

Vlaanderen had een aantal Kasselrijen (Burggraafschappen), deze hebben later de waterschappen opgericht. 

Over een niet erg mooi en egaal jaagpad lopen we verder langs restanten van de Augustijner abdij van Eversam; de contouren van de omringende gracht zijn nog goed te zien in het landschap. 
We lopen langs bloeiende meidoorns, fluitekruid en al dan niet geknotte wilgen. 
Tijdens de koffie/lunch pauze heeft Filip nog een en ander verteld over het gebied. Sinds 1980 werd de landbouw intensiever en uitgebreider, de graslanden in de broeken werden tijdens de ruilverkaveling behouden. Na 2000 werd recreatie belangrijker. 
Van 2008 tot 2019 was er een land herinrichtingsproject, de dorpskernen werden opgeknapt en er kwamen snelle fiets/wandelverbindingen tussen de dorpskernen. 
De Eversambrug en de Kollebrug over de IJzer zijn daar de getuigen van. De wandel- en fietspaden worden op basis van half verharding aangelegd, het onderhoud daarvan ligt bij de gemeenten maar er is geen geld beschikbaar.


Johan vertelt nog dat de IJzer tussen Diksmuide en Fintele in de 13de eeuw gekanaliseerd werd, dit  om de handelsroute naar Ieper te versnellen, de inwoners van Ieper wilden ’s middags verse vis uit Nieuwpoort kunnen kopen op de markt.

 

Rik Thybaut

E
en overdenking van Willem Seine tot slot:  


Dag 3, op weg naar Roesbrugge. 
Ik heb het gevoel dat de oorlog nog steeds voelbaar is in het landschap. Een landschap waarin de meeste historie is verdwenen uitgezonderd enkele kloosterachtige boerderijen. Alleen monumenten herinneren zichtbaar aan de strijd. Een kaal landschap met weinig ruimte voor natuur. De armoede van landbouw.  Steeds intensiever ook. Zonder koeien, zonder houtwallen. Of zie ik het te somber in?