Gevonden Voorwerpen

Oranje Springzaad 

Oranje springzaad is gemakkelijk herkenbaar aan haar dooiergele bloemen met opvallend oranje-rode delen. De officiële naam is ‘impatiens’ ,wat ‘ongeduld’ betekend. Daar kom je wel achter als je de peulen aanraakt.  (foto Koos Werther) 

We wandelden ergens op een smal wandelpad vlakbij de Barlose kolk, overblijfsel van wat een flinke doorbaak en tevens ooit een loop van de IJssel was. We startten vanaf de parkeerplek aan de dijk naar Wijhe. 
Het wilgenbos, een doorgegroeid griend, groeide uitbundig op de afgetichelde, natte kleigrond, waar zowaar ook zomereiken met hun voet in het water staan. Op een ietwat open plek vond ik iets bijzonders, iets dat ik nog nergens gevonden had. 
Een plant met een soort peultjes er aan. Als je ze aanraakte dan sprongen ze plots open en werden de zaadjes weggeslingerd, een paar meter weg, zo ergens het natte bos in, in de hoop daar weer te kunnen kiemen. 
Planten hebben voor hun verspreiding allerlei mechanismen, variërend van stoffijn zaad (bv. orchideeën, bremrapen, stofzaden), maar dat kan ook reusachtig groot worden zoals bij de ons bekende kokosnoot. De winnaar is de (Seychellen -) zee-noot. Het is tevens één van de zeldzaamste plantensoorten, ook een soort kokosnoot. 
Ons oranje springzaad blijkt een nieuwkomer onder de Nederlandse planten. Die is nu nog zeldzaam, maar is met een opmars bezig net als haar verwanten, het klein springzaad en de reuzenspringbalsemien. 
Over tien jaar komt ze algemeen voor. Of we er blij mee moeten zijn? 

 



Albert Corporaal