We vergeten weer mensen

maandag 11sep 23


Ria Broekhuis stuurde een reactie op al die bijdragen die nu op de site staan. Goed om weer te geven:

"Ik lees alle bijdragen op deze site. Ik merk dat die me soms ontroeren, soms doen verwonderen, maar vaak ook ergeren. Het zijn allemaal emoties die ‘n plek hebben of krijgen in mijn hoofd. Het gaat immers over iets belangrijks, onze eigen omgeving. 

Maar om die nou ‘n eigen stem te geven? Overdrachtelijk natuurlijk, dat snap ik ook wel. Maar ‘n eigen stem  bestaande uit al die verschillende stemmen en meningen? Kan dat? Is dat wenselijk? Of is dat de zoveelste poging van ‘n stelletje elitaire breinen die samen willen uitmaken wat goed voor ons, lees, voor henzelf is? 


Plotseling snap ik mijn ergernis: 'je gaat het immers pas zien als je het door hebt', zei Johan Cruijff al. 

 

Ik mis in de verzameling tot nog toe heel veel stemmen. Medebewoners van diezelfde streek die (alweer) niet gehoord worden. Die zelf hun stem niet verheffen. Omdat ze geen eigen mening hebben? Dat denk ik niet. Maar ze zijn het niet gewend dat hun mening er toe doet. Dat hun ervaringen ook waardevol zijn. Zij zijn zich er minder van bewust dat wij samen het landschap creëren waarin wij geboren worden, opgroeien, leven en weer dood gaan. 

Als we erin slagen om ook die mensen een gelijkwaardige stem te geven, dan pas krijgt de IJsselvallei een eigen stem die zuiver klinkt en bijdraagt aan de hopelijk mooie toekomst. 

Of dat gaat lukken? Ben voorzichtig hoopvol. Het gaat immers in de kern over iets 'van ons allen', onze eigen leefomgeving, over het landschap dat wij met zijn allen in de loop der eeuwen hebben gecreëerd. Waard om te proberen?" 


Als reactie liet ik haar o.a. weten: "Help mij, help ons om hen die zich niet gehoord voelen, mee te laten doen. Graag."