Het Landschap aan het woord

Verbinding

 

Stromend van Rijn en Oude IJssel tot aan de vroegere Zuiderzee ben ik, Isala, het doel, het middel, de motor, de lijm, de lucht, de ruimte en de vulling van mijn eigen dal. Ik vang het water op, verdeel het, en verbind gemeenschappen.
 
Eerder schiep ik hoge plekken voor mensen om veilig te kunnen wonen, ik bevruchtte de akkers en ik was de basis voor veel transport. 

 

De vele mensen die een veilige plek kregen van mij, zijn soms vergeten dat ik dat voor ze deed. Ze maken nu hun eigen afwegingen en hebben een blik op de wereld waar ik geen vanzelfsprekend onderdeel meer van ben. Jammer, want door mijn talent en vormende kracht niet aan te spreken, moet de mens zoveel extra doen. En vaak werken we elkaar zelfs tegen! 

 

Door mij te vergeten, vergeet de mens zichzelf. 

 

U sluit me op achter dijken, temt mij met kribben en kunstwerken en leidt mij zodanig in bekoring dat de gevolgen niet mals zijn. Dat vind ik heel erg om te zien, want ik vind tegelijkertijd zoveel inspiratie, steun, kracht en plezier bij u: lieve gemeenschappen van de IJssel. 

 

Ik geniet van de stelten in Deventer, van de trotse landgoedeigenaren in Olst, van de 'Homo ludens' aan de Rhederlaagte, de sjieke wandelaars bij Bronckhorst, de paradijsvogels in Terwolde, de doeners in Oene, de eilandbewoners van het Kampereiland en alle argusogen op Windesheim. Om maar eens wat te noemen. 

Een sessie van de IJsselkaravaan. Windesheim-Harculo-Herxen op 27 juli 2021; foto Peter Hermens

O, lieve IJsselanders, wat zouden jullie samen sterk zijn. Stap uit je huis, kijk naar de buren, praat met IJsselgenoten uit andere dorpen en steden en verbind u. 
 
 Verbind u met mij, geef me de ruimte en ik geef u de wereld terug. 

 

 Isala 

 

 

 

 

Peter Hermens
is landschapsarchitect en eigenaar van Werkend Landschap. Met zijn bureau werkt hij aan wenkende perspectieven op de grote transitievragen van onze tijd. Hij woonde en werkte een aantal jaar vanuit Deventer, was verkenner voor de IJsselkaravaan en heeft zich jaren met veel plezier en verwondering voortbewogen langs de oevers van de IJssel.