Regisseur Nikki Terberg
Nikki Terberg gaat de voorstelling 'Het landschap spreekt' (werktitel) maken die vanaf zomer volgend jaar gespeeld gaat worden in de IJsselvallei en, wie weet, elders.
Wie is zij? Nikki Terberg, theatermaker en docent, is haar artistieke reis, na het afronden van de MBO-opleiding Theater Artiest bij PACT+ Amsterdam in 2014, begonnen aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem (2015 - 2019). Daar verbreedde ze haar horizon, ze scherpte er haar creatieve vaardigheden als Artisteducator in Theater verder aan. Daarna heeft ze van alles in het theater gedaan. Dat heeft haar gevormd tot een veelzijdige uitvoerend en docerend theatermaker.
Gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft Nikki haar persoonlijke signatuur verder ontwikkeld via het jonge-makers traject 'De Werf' bij het Theaterschip in Deventer.
Hier heeft ze zich toegelegd op het creëren van immersieve ervaringen in de openbare ruimte, met als meest recente werk een interactieve luisterwandeling genaamd "De Bron".
Een hoogtepunt in Nikki's regiecarrière was in 2019, de voorstelling 'Vers van het land' in Wijhe, waarin boeren hun verhaal vertelden en zo de kloof tussen boeren en stad op sociaal artistiek niveau belichtten.
Jaarlijks deelt ze haar liefde en passie voor locatietheater met jongeren bij 'De Wildernis' in Wilp, waar ze samen met hen binnen één week een indrukwekkende locatievoorstelling creëert.
In het kader van het landelijke initiatief van de FEMALE ECONOMY, opgericht door Adelheid Roosen, begeleidt Nikki als een bevlogen 'Roedelchef' nu de Wijkjury van Deventer. Het is een rol die ze met trots vervult.
Nikki's benadering als locatie-theatermaker draait om het verbinden van omgeving en verhaal, waarbij ze het publiek uitdaagt om actief deel te nemen en zo op een andere manier naar de omgeving te kijken.
Met die ervaringen en ambitie begint Nikki aan haar nieuwste project, 'Het landschap spreekt'. Ze blijf de grenzen van haar theaterkunst verleggen om zo een unieke en betekenisvolle ervaring te bieden aan het publiek.
Wandeling Liemers en IJsselpoort
Op zaterdagochtend 11 november '23 namen landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen en omgevingsmanager Floor van Gaasbeek een groep van 12 mensen mee in de historie van de Liemers en de plannen voor de Koppenwaard bij Lathum. Een kort verslag van wat aan de orde kwam, hier.
De wandeling was de eerste van vijf die we in de komende tijd organiseren in de IJsselvallei. De volgende is op 27 januari 2024 rond Baak/Steenderen/Bronkhorst. Meer informatie later.
Hieperdepiep
We hebben de crowdfunding voor de IJssel anders ruimschoots gehaald. Bijna € 10.000. Daar gaat nog wel wat vanaf voor Voordekunst en de tegenprestaties en al. Maar we houden een fantastisch bedrag over. Dank aan alle bijdragers.
Frank Westerman: waarom de natuur geen stem moet krijgen
Luister naar de podcast van Frank Westerman. Hij plaatst wat kanttekeningen bij al die initiatieven zoals het landschap laten spreken en de natuur rechten geven. Een podcast van de Groene Amsterdammer. 4 oktober. Hier te beluisteren.
Nieuwsbrief 2
vrijdag 22 sep 23
Hier Nieuwsbrief 2 van het project. Wil je de volgende ontvangen? Meld je hier.
Crowdfunding de IJssel anders
zaterdag 16 sep 23
Vanaf vandaag staat de crowdfundingactie voor 'de IJssel anders', via Voordekunst online. Weer een nieuw avontuur dat alleen leuk is als mensen, u/jij dus, doneren. Geef gul en vertel het anderen. Zie hier.
We vergeten weer mensen
maandag 11sep 23
Ria Broekhuis stuurde een reactie op al die bijdragen die nu op de site staan. Goed om weer te geven:
"Ik lees alle bijdragen op deze site. Ik merk dat die me soms ontroeren, soms doen verwonderen, maar vaak ook ergeren. Het zijn allemaal emoties die ‘n plek hebben of krijgen in mijn hoofd. Het gaat immers over iets belangrijks, onze eigen omgeving.
Maar om die nou ‘n eigen stem te geven? Overdrachtelijk natuurlijk, dat snap ik ook wel. Maar ‘n eigen stem bestaande uit al die verschillende stemmen en meningen? Kan dat? Is dat wenselijk? Of is dat de zoveelste poging van ‘n stelletje elitaire breinen die samen willen uitmaken wat goed voor ons, lees, voor henzelf is?
Plotseling snap ik mijn ergernis: 'je gaat het immers pas zien als je het door hebt', zei Johan Cruijff al.
Ik mis in de verzameling tot nog toe heel veel stemmen. Medebewoners van diezelfde streek die (alweer) niet gehoord worden. Die zelf hun stem niet verheffen. Omdat ze geen eigen mening hebben? Dat denk ik niet. Maar ze zijn het niet gewend dat hun mening er toe doet. Dat hun ervaringen ook waardevol zijn. Zij zijn zich er minder van bewust dat wij samen het landschap creëren waarin wij geboren worden, opgroeien, leven en weer dood gaan.
Als we erin slagen om ook die mensen een gelijkwaardige stem te geven, dan pas krijgt de IJsselvallei een eigen stem die zuiver klinkt en bijdraagt aan de hopelijk mooie toekomst.
Of dat gaat lukken? Ben voorzichtig hoopvol. Het gaat immers in de kern over iets 'van ons allen', onze eigen leefomgeving, over het landschap dat wij met zijn allen in de loop der eeuwen hebben gecreëerd. Waard om te proberen?"
Als reactie liet ik haar o.a. weten: "Help mij, help ons om hen die zich niet gehoord voelen, mee te laten doen. Graag."
Noaberschap
zondag 10 sep 23
Hét modewoord tegenwoordig is noaberschap. Het platteland heeft dat en de stad niet. Dat zal hier ook wel zo zijn.
Ik las net ‘De beesten’ van Gijs Wilbrink. Dat boek zou iedereen die de mond vol heeft van die plattelandskwaliteit moeten lezen. Blijft weinig van over, van dat opkomen voor elkaar.
Bovendien, de maatschappij bestaat allang uit alle mogelijke, heel veel verschillende netwerken. Iedereen hoort wel in een stuk of wat netwerken. Nieuwe netwerken. Die zijn misschien veel interessanter en inspirerender dan dat noaberschap-getrut.
Landschapstriënnale IJsselvallei 2029
dinsdag 5 sep 23
Deze maand vindt de Landschapstriënnale plaats. Dit keer langs de Waddenkust. "De ambitie van [L]2023 is om een robuust klimaatbestendig raamwerk als oost-west verbinding langs het Werelderfgoed te ontwikkelen met als doel om een aantrekkelijk en beleefbare kustzone te creëren voor een groot publiek van zowel bewoners als bezoekers." Aldus de website.
Zullen we voor de editie 2029 de IJsselvallei aanbieden? We hebben nog tijd.
TV en IJssel
dinsdag 29 aug 23
Als het over de IJssel gaat dan is veel toegestaan.
In ‘Denkend aan Holland’ (MAX, zaterdag 26 aug) voeren Andre en Janny over een stukje IJssel en lieten een paar IJssel-aardigheden zien: het pontje van Dieren naar Olburgen, Bronkhorst als kleinste stadje, de mosterd van Doesburg en kasteelheer van Middachten. Allemaal een beetje flauw en te grappig.
Wat zal Huub Stapel laten zien in de reeks reportages langs de IJssel? Ook weer Middachten en mosterd! Vanaf zaterdag 2 september op MAX. Stapel komt uit Tegelen, aan de Maas en daar kunnen ze vooral ‘moelen’ zeiden we altijd. Dom praten. Hoop dat het een vooroordeel is.
Bodemgeheimen
woensdag 23 aug 23
Op 31 augustus, tussen 3 en 5 uur ’s middags, kun je terecht op Keizersrande bij Diepenveen om daar veel meer te weten te komen over wat de bodem ons zoal kan leren als het om voer en voedsel gaat. Voor meer informatie neem contact op met de organisatie van de IJsselbiënnale.
Twitter, dus niet
zondag 20 aug 23
Ik dacht, om de boel levendig te houden, ik schrijf één Twitterbericht per dag. Dat houd je scherp. Twitter werd X, prima. Maar de bagger die je dagelijks moet/kunt zien, nauwelijks kunt vermijden, er is geen lol aan. Ik doe het niet meer. Heb namens IJssel anders de registratie beëindigd. want Musk gaat steeds gekker doen.
Sociale media hebben misschien een functie maar het lukt ons blijkbaar niet om er fatsoenlijk mee om te gaan. Voor je het weet word je medeplichtig, zit je een beetje te brallen, af te geven en zorg je alleen voor een verdienmodel voor anderen die al genoeg hebben.
Op deze plek, en in ieder geval iedere week, iets blog-achtigs. Dat lijkt me beter.
'A twitter a day, keeps the doctor away'.
Nieuwsbrief 22 mei 2023
De eerste (onregelmatig verschijnende) nieuwsbrief. Om op de hoogte te blijven.
Verslag bijeenkomst 3 mei, Olst
De eerste, wat heet, de eerste 60 bijdragen waren op 1 april ingediend. Een mooie gelegenheid om te kijken waar we staan. Is de IJssel anders? Wat is de andere IJssel? Wat laten we de IJssel zeggen? Hier het verslag